
Is microwaving food bad for you?

The type of radiation that you’re getting with microwaves is non-ionizing radiation. It’s still radiation, but it’s not as bad as getting a scan or X-rays. Some long-term studies show that using the microwave may have a carcinogenic (cancer-causing) effect and produce cataracts in animals. Using the microwave can reduce your nutrients by 5-40% or more depending on how long you cook the food in the microwave.
This Content Sponsored by Buymote Shopping app
BuyMote E-Shopping Application is One of the Online Shopping App
Now Available on Play Store & App Store (Buymote E-Shopping)
Click Below Link and Install Application: https://buymote.shop/links/0f5993744a9213079a6b53e8
Sponsor Content: #buymote #buymoteeshopping #buymoteonline #buymoteshopping #buymoteapplication
Other microwave side effects:
- Increase the glucose/insulin response
- Increase free radicals
- Oxidize cholesterol
- Release up to 44 different chemicals
What to do:
- If you’re going to use the microwave, don’t use it on a regular basis
- Try to use it for the minimum amount of time
- Do not cook in plastic
DO MICROWAVES CAUSE CANCER MICROWAVING DANGEROUS OR SAFE:

Let’s begin with how microwaves actually cook your food: In a nutshell, microwaves are a type of electromagnetic radiation that is easily absorbed by water, fat and sugar. This makes them move around and that movement helps to heat up the food. Now I know what you’re thinking. As soon as you hear the word radiation, you might think of radioactivity. But don’t panic – microwaves don’t even come close to nuclear bombs! The length and frequency of microwaves are actually very close to the radio waves you use to connect to your wifi and to use your phone to send a text or make a phone call. Even light is electromagnetic radiation, so microwave radiation is not harmful.
This is because microwaves are easily absorbed and blocked by the inside of the microwave oven so they can’t escape. Just don’t stand within 30cm of the microwave or have your head or face right next to it to prevent any radiation getting to you. This is unlike UV rays in sunlight which are short, high frequency wavelengths that can damage your skin cell DNA and cause skin cancer. Speaking of which, there is no evidence that cooking your food in a microwave causes cancer.
BURNT FOOD AND ACRYLAMIDE:
In the video I discuss the cooking principles for preservation of nutrients and minerals. You don’t want to cook your food using too much heat. And a microwave is perfect for that! You are a lot less likely to char or burn your food in a microwave than other cooking methods. So you can preserve even more vitamins and nutrients. It also means you’re less likely to get the formation of burnt food bits which contain acrylamide. Kind of like burnt toast or burnt chips. There is some evidence that acrylamide might cause cancer.
This Content Sponsored by Buymote Shopping app
BuyMote E-Shopping Application is One of the Online Shopping App
Now Available on Play Store & App Store (Buymote E-Shopping)
Click Below Link and Install Application: https://buymote.shop/links/0f5993744a9213079a6b53e8
Sponsor Content: #buymote #buymoteeshopping #buymoteonline #buymoteshopping #buymoteapplication
മൈക്രോവേവ്
ഭക്ഷണം മൈക്രോവേവ് ചെയ്യുന്നത് നിങ്ങൾക്ക് ദോഷകരമാണോ?

മൈക്രോവേവ് ഉപയോഗിച്ച് നിങ്ങൾക്ക് ലഭിക്കുന്ന തരം റേഡിയേഷൻ അയോണൈസ് ചെയ്യാത്ത വികിരണമാണ്. ഇത് ഇപ്പോഴും റേഡിയേഷനാണ്, പക്ഷേ ഇത് സ്കാൻ അല്ലെങ്കിൽ എക്സ്-റേ എടുക്കുന്നത് പോലെ മോശമല്ല. മൈക്രോവേവ് ഉപയോഗിക്കുന്നത് അർബുദമുണ്ടാക്കുന്ന (അർബുദമുണ്ടാക്കുന്ന) ഫലമുണ്ടാക്കുമെന്നും മൃഗങ്ങളിൽ തിമിരം ഉണ്ടാക്കുമെന്നും ചില ദീർഘകാല പഠനങ്ങൾ കാണിക്കുന്നു. മൈക്രോവേവ് ഉപയോഗിക്കുന്നത് നിങ്ങൾ മൈക്രോവേവിൽ ഭക്ഷണം പാകം ചെയ്യുന്ന സമയം അനുസരിച്ച് നിങ്ങളുടെ പോഷകങ്ങൾ 5-40% അല്ലെങ്കിൽ അതിൽ കൂടുതൽ കുറയ്ക്കും.
This Content Sponsored by Buymote Shopping app
BuyMote E-Shopping Application is One of the Online Shopping App
Now Available on Play Store & App Store (Buymote E-Shopping)
Click Below Link and Install Application: https://buymote.shop/links/0f5993744a9213079a6b53e8
Sponsor Content: #buymote #buymoteeshopping #buymoteonline #buymoteshopping #buymoteapplication
മറ്റ് മൈക്രോവേവ് പാർശ്വഫലങ്ങൾ:
- ഗ്ലൂക്കോസ്/ഇൻസുലിൻ പ്രതികരണം വർദ്ധിപ്പിക്കുക
- ഫ്രീ റാഡിക്കലുകളെ വർദ്ധിപ്പിക്കുക
- കൊളസ്ട്രോൾ ഓക്സിഡൈസ് ചെയ്യുക
- 44 വ്യത്യസ്ത രാസവസ്തുക്കൾ വരെ പുറത്തുവിടുക
പ്രതിവിധി:
- നിങ്ങൾ മൈക്രോവേവ് ഉപയോഗിക്കാൻ പോകുകയാണെങ്കിൽ, അത് സ്ഥിരമായി ഉപയോഗിക്കരുത്
- ഏറ്റവും കുറഞ്ഞ സമയത്തേക്ക് ഇത് ഉപയോഗിക്കാൻ ശ്രമിക്കുക
- പ്ലാസ്റ്റിക്കിൽ പാചകം ചെയ്യരുത്
മൈക്രോവേവ് കാൻസറിന് കാരണമാകുന്നത് മൈക്രോവേവ് അപകടകരമോ സുരക്ഷിതമോ:

മൈക്രോവേവ് യഥാർത്ഥത്തിൽ നിങ്ങളുടെ ഭക്ഷണം പാകം ചെയ്യുന്നതെങ്ങനെയെന്ന് നമുക്ക് തുടങ്ങാം: ചുരുക്കത്തിൽ, വെള്ളം, കൊഴുപ്പ്, പഞ്ചസാര എന്നിവയാൽ എളുപ്പത്തിൽ ആഗിരണം ചെയ്യപ്പെടുന്ന ഒരു തരം വൈദ്യുതകാന്തിക വികിരണമാണ് മൈക്രോവേവ്. ഇത് അവരെ ചുറ്റിക്കറങ്ങുന്നു, ആ ചലനം ഭക്ഷണം ചൂടാക്കാൻ സഹായിക്കുന്നു.നിങ്ങൾ എന്താണ് ചിന്തിക്കുന്നതെന്ന് ഇപ്പോൾ എനിക്കറിയാം. റേഡിയേഷൻ എന്ന വാക്ക് കേൾക്കുമ്പോൾ തന്നെ റേഡിയോ ആക്ടിവിറ്റിയെക്കുറിച്ച് നിങ്ങൾ ചിന്തിച്ചേക്കാം. എന്നാൽ പരിഭ്രാന്തരാകരുത് – മൈക്രോവേവ് ന്യൂക്ലിയർ ബോംബുകളുടെ അടുത്ത് പോലും വരുന്നില്ല! മൈക്രോവേവുകളുടെ ദൈർഘ്യവും ആവൃത്തിയും യഥാർത്ഥത്തിൽ നിങ്ങളുടെ വൈഫൈയിലേക്ക് കണക്റ്റുചെയ്യാനും ഒരു ടെക്സ്റ്റ് അയയ്ക്കാനോ ഫോൺ കോൾ ചെയ്യാനോ ഉപയോഗിക്കുന്ന റേഡിയോ തരംഗങ്ങളോട് വളരെ അടുത്താണ്. പ്രകാശം പോലും വൈദ്യുതകാന്തിക വികിരണമാണ്, അതിനാൽ മൈക്രോവേവ് വികിരണം ദോഷകരമല്ല.
മൈക്രോവേവ് ഓവനിൻ്റെ ഉള്ളിൽ എളുപ്പത്തിൽ ആഗിരണം ചെയ്യപ്പെടുകയും തടയപ്പെടുകയും ചെയ്യുന്നതിനാൽ അവയ്ക്ക് രക്ഷപ്പെടാൻ കഴിയില്ല. മൈക്രോവേവിൻ്റെ 30 സെൻ്റീമീറ്ററിനുള്ളിൽ നിൽക്കരുത് അല്ലെങ്കിൽ നിങ്ങളുടെ തലയോ മുഖമോ അതിനടുത്തായി വയ്ക്കരുത്, ഏതെങ്കിലും റേഡിയേഷൻ നിങ്ങളിലേക്ക് വരുന്നത് തടയുക. ഇത് സൂര്യപ്രകാശത്തിലെ അൾട്രാവയലറ്റ് രശ്മികളിൽ നിന്ന് വ്യത്യസ്തമാണ്, അവ ചെറുതും ഉയർന്ന ആവൃത്തിയിലുള്ള തരംഗദൈർഘ്യവുമാണ്, ഇത് നിങ്ങളുടെ ചർമ്മകോശ ഡിഎൻഎയെ നശിപ്പിക്കുകയും ചർമ്മ കാൻസറിന് കാരണമാവുകയും ചെയ്യും. മൈക്രോവേവിൽ ഭക്ഷണം പാകം ചെയ്യുന്നത് ക്യാൻസറിന് കാരണമാകുമെന്നതിന് തെളിവില്ല.
കരിഞ്ഞ ഭക്ഷണവും അക്രിലമൈഡും:
പോഷകങ്ങളും ധാതുക്കളും സംരക്ഷിക്കുന്നതിനുള്ള പാചക തത്വങ്ങളെക്കുറിച്ച് വീഡിയോയിൽ ഞാൻ ചർച്ച ചെയ്യുന്നു. അമിതമായ ചൂട് ഉപയോഗിച്ച് ഭക്ഷണം പാകം ചെയ്യാൻ നിങ്ങൾ ആഗ്രഹിക്കുന്നില്ല. ഒരു മൈക്രോവേവ് ഇതിന് അനുയോജ്യമാണ്! മറ്റ് പാചക രീതികളെ അപേക്ഷിച്ച് മൈക്രോവേവിൽ നിങ്ങളുടെ ഭക്ഷണം കത്തിക്കാനോ കത്തിക്കാനോ ഉള്ള സാധ്യത വളരെ കുറവാണ്. അതിനാൽ നിങ്ങൾക്ക് കൂടുതൽ വിറ്റാമിനുകളും പോഷകങ്ങളും സംരക്ഷിക്കാൻ കഴിയും. അക്രിലമൈഡ് അടങ്ങിയ കരിഞ്ഞ ഭക്ഷണ ബിറ്റുകൾ ഉണ്ടാകാനുള്ള സാധ്യത കുറവാണെന്നും ഇതിനർത്ഥം. കത്തിച്ച ടോസ്റ്റ് അല്ലെങ്കിൽ കരിഞ്ഞ ചിപ്സ് പോലെയുള്ള ഒരുതരം. അക്രിലമൈഡ് ക്യാൻസറിന് കാരണമാകുമെന്നതിന് ചില തെളിവുകളുണ്ട്.
This Content Sponsored by Buymote Shopping app
BuyMote E-Shopping Application is One of the Online Shopping App
Now Available on Play Store & App Store (Buymote E-Shopping)
Click Below Link and Install Application: https://buymote.shop/links/0f5993744a9213079a6b53e8
Sponsor Content: #buymote #buymoteeshopping #buymoteonline #buymoteshopping #buymoteapplication